Keep Open Ice Off Ice

När man berättar att man håller på med Dam- och Flickhockey är en fråga nästan lika vanlig som dom initialt lätt lyfta ögonbrynen, nämligen: När skall det bli samma regler för killar och tjejer?

Det man menar är det så kallade tacklingsförbudet (eller om man så vill ”tacklingsbegränsningen”) som gäller för oss. Mitt svar är alltid något i stil med:

Jag håller med till 100 % att det är fullständigt galet att Open Ice tacklingar är tillåtna utanför manlig professionell hockey där folk betalar för att se dom och spelarna är redo att hantera dom.

Brukar sen fortsätta med att säga att jag tycker det är dags att:

Diskussionen brukar då ta en något annorlunda väg – och allt som oftast bli litet ”hetare” – något vi ta vid ett annat tillfälle (min absoluta favorit bland motargumenten är dock: ”Tacklingsförbudet förvandlar ju Damhockeyn till en bedömningssport”). Eh? Fundera på den ett tag och se vad ni kommer fram till…

Även om jag raljerar/provocerar litet inser jag självklart att hela diskussionen om tacklingar är känslig i både Sverige specifikt och (den konservativa) Hockeyvärlden generellt. Men jag tror också att man får ”lyfta blicken” litet i en föränderlig värld om ishockeyn skall kunna breddas och utvecklas vidare i en värld full av onlineaktiviteter, innebandy etc.

När jag gick Level 5 utbildningen i USA var en av frågorna till Brian Burke (dåvarande GM för Toronto) ”När bör vi coacher träna spelare på att slåss så dom inte kommer oförberedda”. Svaret var ett lakoniskt: ”När dom kommer till en liga som tillåter det”. Burke fortsatte sen med att säga att ”…hos oss i NHL är slagsmål först och främst en del av underhållningen och i andra hand en del av rättsskipningen. Om (en majoritet av) publiken visar att man inte vill ha det kommer det att försvinna”.

Jag ser likadant på Open Ice. Det enda man åstadkommer i yngre åldrar är spelare som blir rädda/slutar samt skador som i vissa fall kan bli extremt ödesdigra. Kroppslig ålder och mental utveckling kan skilja så mycket i yngre åldrar att det är i det närmaste oansvarigt att vi inte hanterar det här bättre inom ishockeyn och då menar jag generellt. Inte specifikt för Dam- och Flickhockey.

Men dom måste ju lära sig att titta upp”. Var det så du tänkte nu? Nej det ”måste” dom inte alls när dom är yngre. I alla fall inte ur perspektivet ”för att undvika en hjärnskakning”. Möjligen ur perspektivet ”annars blir du av med pucken”. För det sistnämnda behövs inga tacklingar i motsatt åkriktning – ishockey kan vara fartfyllt, aggressivt och extremt underhållande ändå.

I USA har NHL (du läste rätt) drivit igenom en höjning av den renodlade tacklingsåldern till 14 år. Orsaken är i sig enkel (läs: kommersiell): NHL vill att fler spelare skall stanna längre inom ishockeyn för att senare köpa biljetter/TV paket och för dom i sin tur skall få sina barn att börja spela/vara intresserade av ishockey. Man har via statistik identifierat att den tidigare (lägre 12-års) gränsen för tacklingar var ett problem som fick för många spelare att sluta. Samtidigt har man nu också en ständig diskussion kring hur tacklingar/kroppskontakt skall definieras för att vara regelrätt fore och efter den satta gränsen.

För att vara tydlig: Ishockey är och förblir ett aggressivt spel med mycket fart och närkontakt! Fysiskt spel efter sargerna – så länge syftet är att vinna pucken och man tar hänsyn till sin egen storlek – ser jag som en självklar del av spelet oavsett ålder och kön. Det är också redan idag en självklar del av spelet i Damishockeyn på Riksserienivå (om du inte sett någon match live ännu – gör det!) och en lika självklar del i spelet för alla duktiga tjejer som spelar pojkhockey. Det är inte det jag pratat om här.

Så jag antar att frågan kommer igen: Varför inte införa en regeländring på flick- och damsidan? Varför inte ”tillåta tacklingar”?

Jag tror enkelt uttryckt att det inte kommer behövas. I takt med att spelarna blir duktigare, starkare och snabbare kommer domarnas bedömningskriterier att förändras, dvs i takt med att spelet förändras. Precis som historoskt sett skett på herrsidan (hur många domare dömer 100 % enligt regelboken där)? Det är bedömningarna och tolkningen av reglerna som är viktigast. När man sen når en bedömningsnivå där reglerna måste revideras kan man göra det.

Att regelmässigt tillåta renodlade Open Ice tacklingar inom Dam- och Flickhockeyn eller för den delen ta bort möjligheten för domarna att ”sätta en nivå” baserat på hur dom ser matcherna försvårar inte bara rekryteringen av flickspelare utan blir också ett problem ur ett utvecklingsperspektiv där Damhockeyn jämfört med Herrhockeyn stadigt utvecklas mot en mycker mer skridskobaserad, fartfylld, öppen och tempostark hockey med färre avbrott. Det är något i alla fall jag inte vill se ”försvinna” enbart för att vi skall bli ”likadana som herrarna”. Istället tror jag att Svensk Ishockey över tid borde gå mot en likriktning av bedömningar (och så småningom regler) för Dam/Flickhockey och Pojk/Juniorhockey. Mot en värld där Open Ice tacklingar inte förekommer och där närkampsspelet i övrigt (efter sarger och i samma åkriktning) är tillåtet så länge ditt blad aktivt söker pucken och spelaren som tacklar (inte den som tacklas) är ansvarig tacklingens genomförande (för sin storlek, sin fart och ifall den tacklade är beredd). Gör vi så kommer fler spela hockey längre, vi får fler domare som kan hantera fler nivåer och det är möjligt för spelare av bägge könen att spela tillsammans (med och mot varandra) under en längre period.

Vi går vår egen väg, vi gör det med stolthet och vi gör det för att vi ÄLSKAR ishockey!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s