Bounce Back

Det har nu gått litet mer än en vecka sedan vi spelade mot Djurgården i en match som slutade 2-3. Stor eloge till DIF som lyckades göra det som krävdes för att vinna matchen. Surt att förlora och ännu surare att förlora mot just ärkerivalen. Så är det förstås. Och inga ”ursäkter” eller ”undanflykter” från vår sida. Djurgården vann ”fair and square” genom att vara bättre än oss i avgörande lägen…

Med det sagt: Vi har (något som förhoppningsvis gått fram vid det här laget) bara ett mål i år nämligen SM Guld. Enstaka förluster i tränings- eller seriematcher kan förstås inträffa även om vi självklart alltid strävar efter att vinna varje match. Men vi skall vinna guld. Punkt. Det är det enda som räknas.

En sak som spelare och ledare från förra året fört fram var svårigheten att hantera pressen i en matchserie som ”skulle vinnas” (Leksand i kvartsfinal).

Under seriespel är det i stort sett omöjligt att simulera en sån situation (även om alla matcher innebär en mental press och några mer än andra). När vi funderade på om det ens var möjligt att komma ”närmare” en sån verklighet kom frågan från Djurgården. Ju mer vi tänkte på det ju mer ansåg vi att det är det enda riktiga verklighetsnära alternativet till ett SM slutspel (”ärkerivalen i en match där man inte har något att vinna”). När vi tittade på vårt schema hade vi kunnat ”suboptimera” vinstchansen genom att ta matchen när vi planerat vila (13-14/10). Men i ett slutspel kommer vi definitivt ha en del slitna spelare, några skadade/borta och vi kommer också spela avgörande täta matcher. I slutänden valde vi att matchen skulle läggas på det som egentligen var ”sämst tänkbara datum” (31/8). Jag skippar mer detaljerade redogörelser för varför det här datumet inte var optimalt – återigen vill jag inte låta som någon dålig förlorare eller ta något från Djurgården.

För i slutänden var det ju så att vi helt medvetet valde att ta matchen under dom förutsättningarna och gjorde det för att vi självklart trodde att vi skulle vinna ändå. Jag kan till och med gå så långt som att säga att vi skall vinna ändå (med all respekt för DIF). Men det gjorde vi inte. Istället ”imploderade” vi delvis som grupp under pressen och kom inte alls upp i vår normala standard. Den erfarenhet vi fick i samband med det kan inte att köpas för pengar eller fås på något annat sätt. Den är helt enkelt ovärderlig!

Så till alla hardcore AIK fans (och andra) som på ett eller annat sätt hört av sig och dels ifrågasatt hur i helvete vi kan förlora mot Djurgården, dels varför vi ens valde att spela matchen är mitt svar ”rakt från hjärtat” som följer:

Att förlora mot DIF är alltid helt oacceptabelt och vi käkar i oss den (välförtjänta) kritik vi får för det. Kommer inte att hända igen. (Något alla kommer bli varse när vi spelar returmatch under juluppehållet). Men att inte spela matchen och följdaktligen inte ta chansen att förbereda oss bättre inför det som är VÅRT enda mål (SM Guld) hade varit helt oförlåtligt. Den här matchen (och förlusten) kommer vara grymt värdefull för oss som grupp under hela säsongen. Hur mycket den än svider…

”Sometimes losing a battle helps you find a new way to win the war”.

Jag skulle också vilja kort kommentera Nils Ekmans uttalande i Aftonbladet om att ”AIK och Djurgården tillsammans” gör något. Så är det inte. Orden AIK, Djurgården och Tillsammans skall i normala fall inte förekomma i en och samma mening. Det finns inget ”samarbete”. Det finns inget ”tillsammans”. Det som finns är en vilja från bägge håll att göra Damhockeyn bättre vilket i sin tur leder till att vi kanske vandrar bredvid varandra av och till på vägen . Men tillsammans? Aldrig! #ViÄrInteNi

Avslutningsvis: Skönt att få ”studsa tillbaka” med två vinster mot SDE! Vi behövde dom för att få tillbaka vinnarkänslan. Vägen mot ett optimalt spel är lång och den kommer pågå under hela säsongen. Vi är långt ifrån färdiga ännu och kommer säkert gå på flera ”minor” under resan dit. Men vi får aldrig glömma varför vi finns:

#BaraGuldRäknas

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s